
Etykieta na mięsa wędliny

Etykiety przemysłu mięsnego, służą do znakowania w branży spożywczej wyrobów mięsnych i opakowąń w których się znajdują. Etykiety dostarczane są w rolkach. Mogą to być etykiety samoprzylepne kolorowe lub proste białe tańsze etykiety. Etykiety kolorowe wyróżniają dany produkt wraz z opakowaniem na którym są naklejone. Takie etykiety do żywności mogą mieć pośredni kontakt z żywnością poprzez opakowanie. Bardzo proste białe z nadrukiem czarnym służą dokładnej informacji zawartości i wagi. Białe etykiety z odpowiedniego materiału mogą być aplikowane bezpośrednio na mięso tusze zwierzęce. Wówczas materiał wierzchni etykiet, powinien zawierać odpowiednie atesty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Etykiety te są zadrukowywane w technice fleksograficznej za pomocą specjalnych farb do kontaktu z żywnością. W ostatnim czasie coraz popularniejsze jest oznakowywanie produktów logiem PRODUKT POLSKI podkręślając jego pochodzenie. Surowcem zalecanym jest folia, ponieważ papier pod wpływem środowiska niestety nasiąka, co niestety brzydko wygląda.
ZASTOSOWANIE ETYKIET VS PRAWO (czytaj więcej)
MATERIAŁY KOLOROWE NA OPAKOWANIA (czytaj więcej)
MATERIAŁY BIAŁE NAKLEJANE NA TUSZE (czytaj więcej)
TEMPERATURY :
- minimalna etykietowania : -15
- minimalna po etykietowaniu : -50
- maksymalna po etykietowaniu : +80 (na życzenie do +120)
POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska.

Etykiety bezklejowe foliowe do przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych. Mogą być kolorowe lub proste białe z nadrukiem czarnym spersonalizowanym. Dostarczane są w rolkach. Materiały z których wytwarzane są etykiety mają odpowiednie atesty do pośredniego lub bezpośredniego kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach spełniał wymagania prawne. Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne (masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego należy używać specjalnych dedykowanych do tego celu materiałów.
ZASTOSOWANIE ETYKIET i PRAWO (czytaj więcej)
POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska.

Etykiety na wędliny są to informacyjne etykiety samoprzylepne używana na całym świecie do oznaczania suchych mięsnych artykułów spożywczych, w branży spożywczej. Są to etykiety kolorowe z połyskiem - lakierowane, czasem etykiety kolorowe papierowe termiczne TOP, najczęściej wysoko uszlachetnione i ozdobne. Producentom wędlin etykiety dostarczane są w postaci nawiniętej na rolkach, ze względu na duże ilości oznaczanych produktów. Etykiety na wędliny muszą spełniać wiele wymogów związanych z bezpośrednim kontaktem z żywnością. Materiały z których wytwarzane są etykiety muszą posiadać odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach był wykonany farbami i lakierami o niskiej migracji, dopuszczonymi do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością. Na rynku można spotkać etykiety naklejane bezpośrednio na wyroby wędliniarskie (klej musi posiadać atest do bezpośredniego kontaktu z żywnością) lub w formie banderoli, owijanej do okoła artykułu spożywczego, bezklejowe banderole na mięso. Producenci produktów spożywczych branży mięsnej, często podkręślają ich wyjątkowość poprzez uszlachetnianie etykiet stosując coldstamping foliowanie na zimno.
ZASTOSOWANIE ETYKIET (czytaj więcej)
MERYTORYCZNE PORADY HANDLOWCA : Michał Bartecki, Mariański Wiesław
Arkusze A4 vs ROLA (rozwiń czytaj)