Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykieta na mięsa wędliny

Etykiety przemysłu mięsnego, służą do znakowania w branży spożywczej wyrobów mięsnych i opakowąń w których się znajdują. Etykiety dostarczane są w rolkach. Mogą to być etykiety samoprzylepne kolorowe lub proste białe tańsze etykiety. Etykiety kolorowe wyróżniają dany produkt wraz z opakowaniem na którym są naklejone. Takie etykiety do żywności mogą mieć pośredni kontakt z żywnością poprzez opakowanie. Bardzo proste białe z nadrukiem czarnym służą dokładnej informacji zawartości i wagi. Białe etykiety z odpowiedniego materiału mogą być aplikowane bezpośrednio na mięso tusze zwierzęce. Wówczas materiał wierzchni etykiet, powinien zawierać odpowiednie atesty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Etykiety te są zadrukowywane w technice fleksograficznej za pomocą specjalnych farb do kontaktu z żywnością. W ostatnim czasie coraz popularniejsze jest oznakowywanie produktów logiem PRODUKT POLSKI podkręślając jego pochodzenie. Surowcem zalecanym jest folia, ponieważ papier pod wpływem środowiska niestety nasiąka, co niestety brzydko wygląda. 

 

ZASTOSOWANIE ETYKIET VS PRAWO (czytaj więcej)

Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną i dekoracyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne dla konsumenta (Cena, masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura). Specjalny materiał umożliwia bezpośrednie etykietowanie etykiet na tusze. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Podawanie informacji o zawartości składników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd).
 

MATERIAŁY KOLOROWE NA OPAKOWANIA (czytaj więcej)

Etykiet naklejanych BEZPOŚREDNIO na MIĘSO nie powinno się mylić z etykietami przyklejanymi na OPAKOWANIE (pośrednio na mięso) do drukarek etykiet czy etykiet wagowych. Są to dwie różne rzeczy, których nie powinno się mieszać i mylić. 

 

MATERIAŁY BIAŁE NAKLEJANE NA TUSZE (czytaj więcej)

Jest to nowość na rynku. Etykiety naklejane na Tusze zwierzęce pełnią funkcję informacyjną. Zawierają specjalny materiał wierzchni i KLEJ, który został specjalnie zaprojektowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością suchą, wilgotną i tłustą. Klej ten występuje w konfiguracji z materiałem wierzchnim specjalnie do tego celu przeznaczonym. Zawiera certyfikaty ISEGA i spełnia normy EN 1230-2 (test Robinsona na bezsmakowość). Minimalna temp etykietowania to 5 stopni, min. temp. po etykietowaniu to -20 stopni C, maksymalna temp. po etykietowaniu wynosi 100 st. C. Posiada 2 lata gwarancji. Rekomendowany jest surowiec wierzchni wykonany z folii. 

 

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -15

- minimalna po etykietowaniu : -50

- maksymalna po etykietowaniu : +80 (na życzenie do +120)

 

 

POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki,  Agnieszka Kacmarska. 

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

Etykiety bezklejowe foliowe do przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych. Mogą być kolorowe lub proste białe z nadrukiem czarnym spersonalizowanym. Dostarczane są w rolkach. Materiały z których wytwarzane są etykiety mają  odpowiednie atesty do pośredniego lub bezpośredniego kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach spełniał wymagania prawne. Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne (masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego należy używać specjalnych dedykowanych do tego celu materiałów.

 

ZASTOSOWANIE ETYKIET i PRAWO (czytaj więcej)

Etykiety mięsne powinny posiadać informacje. Niezbędnych do wyprodukowania konkretnego produktu mięsnego. Podawanie informacji o zawartości skłądników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
 

MATERIAŁY (czytaj więcej)

Etykiety do bezpośredniego kontaktu z mięsem są wykonane z materiału foliowego, odpornego na tłuszcze, na którym wykonuje się personalizację za pomocą drukarek termotransferowych i odpowiednio trwałej kalki barwiącej.  

 

POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska. 

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

Etykiety na wędliny są to informacyjne etykiety samoprzylepne używana na całym świecie do oznaczania suchych mięsnych artykułów spożywczych, w branży spożywczej. Są to etykiety kolorowe z połyskiem - lakierowane, czasem etykiety kolorowe papierowe termiczne TOP, najczęściej wysoko uszlachetnione i ozdobne. Producentom wędlin etykiety dostarczane są w postaci nawiniętej na rolkach, ze względu na duże ilości oznaczanych produktów. Etykiety na wędliny muszą spełniać wiele wymogów związanych z bezpośrednim kontaktem z żywnością. Materiały z których wytwarzane są etykiety muszą posiadać odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach był wykonany farbami i lakierami o niskiej migracji, dopuszczonymi do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością. Na rynku można spotkać etykiety naklejane bezpośrednio na wyroby wędliniarskie (klej musi posiadać atest do bezpośredniego kontaktu z żywnością) lub w formie banderoli, owijanej do okoła artykułu spożywczego, bezklejowe banderole na mięsoProducenci produktów spożywczych branży mięsnej, często podkręślają ich wyjątkowość poprzez uszlachetnianie etykiet stosując coldstamping foliowanie na zimno

 

ZASTOSOWANIE ETYKIET (czytaj więcej)

Informują konsumenta o cenie i masie danego produktu. Wyróżniające dany produkt na półkach sklepowych i w marketach. Etykiety mogą być naklejane na wyrobach wędliniarskich lub w formie owijek banderoli. Etykiety wędliniarskie mogą być kojarzone z etykietami do wag Bizerba, Dibal i innych marek gdzie są używane do ważenia i znakowania wędlin. W najprostszej postaci etykiety te zawierają logo marketu w którym są wykorzystywane do znakowania. 
Wstępny nadruk tła najczęściej z kolorowym logiem firmy wykonuje się w technice fleksograficznej w drukarni etykiet. Dodruki można wykonć w swoim zakresie na drukarkach etykiet za pomocą kalek barwiących woskowych tańszych lub droższych woskowo-żywicznych.
 

MATERIAŁY (czytaj więcej)

Etykiety do wędlin ze względów dekoracyjnych posiadają kolorowy zadruk ale muszą być dodatkowo personalizowane, ponieważ każdy produkt może być inny. Często wykorzystywanym materiałem jest papier termo czuły wysokiej jakości TOP, przeznaczony do drukowania termicznego. Do drukowania termicznego etykiet stosowane są różnego rodzaju drukarki sprzężone z wagą - etykiety wagoweTe obszary zastosowań narzucają odpowiednie wymagania stawiane klejom samoprzylepnym. W związku z powyższym stosowane są kleje trwałe do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością oraz trwałe i usuwalne bez atestów do kontaktu z żywnością. Etykiety wędliniarskie mogą być wykorzystywane w określonych specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego dedykowane specialne materiały muszą spełniać specjalne wymagania. 

 

MERYTORYCZNE PORADY HANDLOWCA : Michał Bartecki, Mariański Wiesław

 


Arkusze A4 vs ROLA (rozwiń czytaj)

Etykiety dla branży mięsnej są stosowane w drukarek etykiet na rolkach. Takich konstrukcji nie ma do drukarek arkuszowych A4. Kleje z certyfikatem do pośredniego beżpośredniego kontaktu z żywnością tłustą są dostępne tylko do drukarek etykiet na rolkach. Nietypowe kształty etykiet oraz szybkość aplikacji etykiet przez aplikatory, wykluczają możliwość stosowania etykiet w arkuszach.  

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie